First lady in India in any field

First lady in India in any field

 1.First woman President of India Answer – Mrs. Pratibha Devi Singh Patil

2.First woman Prime Minister of India Answer – Mrs. Indira Gandhi

3. First woman Lok Sabha Speaker of India Answer: Meera Kumar

4. India’s first woman Rajya Sabha Deputy Speaker Answer: Violet Alva

5. First Women’s Parliament of India Answer: Radhabai Subarayan

6. First woman Union Minister of India Answer: Princess Amrit Kaur

7. First Woman Governor of India Answer – Sarojini Naidu (Uttar Pradesh)

8. India’s first woman defense minister (additional charge) Answer: Indira Gandhi

9. India’s first woman Defense Minister (full-time) Answer: Nirmala Sitharaman

10. First Woman Finance Minister of India Answer: Nirmala Sitharaman

11. First woman president of UPSC Answer – Daily Million Bathyu

12. India’s first female ruler Answer: Razia Sultan

13. India’s first woman I.A. s Answer: Anna George

14. India’s first woman I.P.S. Answer: Kiran Bedi

15. First Chief Minister of India Answer: Sucheta Kripalani (U.P.)

16. First Woman Union Minister Answer: Sucheta Kripalani (U.P.)

17. First woman congress president Answer – Dr. Annie Besant

18. First woman judge of Supreme Court Answer: Meera Sahib Fatima Bibi

19. First woman Chief Justice of High Court Answer – Leela Seth (Himachal Pradesh)

20. India’s first female session judge Answer – Anna Chandy (Kerala)

21. First woman to get Ashoka Chakra Answer: Neerja Bhanot

22. First UN Women Ambassador Answer – Vijay Laxmi Pandit

23. First Indian woman to cross the English Channel Answer: Aarti Saha

24. First Indian woman to receive Nobel Prize Answer: Mother Teresa

25. First woman to reach Everest summit Answer – Bachendari Pal

26. First woman to climb Everest twice in a row Answer: Santosh Yadav

27. First Indian woman to become Miss World Answer – Kumari Rita Faria

28. First Indian woman to become Miss Universe Answer: Sushmita Sen

29. First woman to receive Bharat Ratna Answer – Mrs. Indira Gandhi

30. First woman to receive Arjuna Award Answer: N. Lumsden (Hanky, 1961)

31. First woman to receive Jnanpith Award Answer: Ashapurna Devi

32. First woman to win a medal in Olympics Answer – Karnam Malleshwari (Bronze Lady)

33. First woman to receive both Arjuna and Rajiv Gandhi Khel Ratna awards Answer – Kunjarani (Grand Old Lady)

34. First Woman Mayor Answer: Tara Cherian (Chennai)

35. First Lady Graduate (Prestige) Answer: Kamini Roy (1866)

36. First Lady Graduate Answer – Kadambini Ganguly and Chandramukhi Basu (1883)

37. First woman pilot in Air Force Answer – Harita Kaur Dayal

38. First female airbase pilot Answer: Durba Banerjee

39. First Lady Lieutenant General Answer: Puneet Arora

40. First Lady Air Vice Marshal Answer – P. Bandopadhyay

41. First female chairperson of Indian Airlines Answer: Sushma Chawla

42. First Indian woman to win an Oscar award Answer: Bhanu Athaiya

43. First woman to win gold medal in Asian Games Answer: Kamaljeet Sandhu

44. First Indian woman to go to space Answer: Kalpana Chawla (US citizen)

45. First Indian woman to reach South Pole Answer – Reena Kaushal Dharmashaktu

46. First woman to swim across seven major seas Answer – Bula Chaudhary

47. First woman to cross the Gobi Desert Answer: Sucheta Kadeethankar

48. First woman general secretary of Rajya Sabha Answer: VS Ramadevi

49. First female film actress to be nominated for Rajya Sabha Answer: Nargis Dutt

50. First Indian woman to reach Antarctica Answer: Meher Musa

51. First woman to win Sahitya Akademi Award Answer: Amrita Pritam

52. First woman to participate in Olympic Games Answer – Mary Leela Rao

53. First actress of Indian cinema Answer: Devika Rani Roerik

54. First woman president of National Commission for Women Answer: Jayanti Patnaik

55. First Indian woman to read Doordarshan news Answer: Statue Puri

56. First woman to win the women’s singles title at the World Badminton Championships Answer – P.B. Indus

Newsletter Updates

Enter your email address below to subscribe to our newsletter

Leave a Reply

error: Content is protected !!